Greek English Deutsch
Αρχική

Ομιλία στην Ημερίδα της Επιστημονικής Ένωσης Αποφοίτων Διδασκαλείου Νηπιαγωγών Αθήνας ΕΠ.Ε.Α.Δ.Ν.Α.

ΗΜ/ΝΙΑ: 20/1/2018 | Ενημερώσεις

Σοφία Κουκουρλή, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Η εικόνα του κόσμου μου: μετασχηματισμός και επανόρθωση μέσω Art Therapy

Η ομιλία της εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Σοφίας Κουκουρλή στην ημερίδα της ΕΠ.Ε.Α.Δ.Ν.Α. πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, στις 20/1/18.  Σε μια μικρή εισαγωγή για τη σύγχρονη τέχνη αναφέρθηκε σε καλλιτέχνες όπως ο Miro, που πίστευαν, πως μέσα από το αυθόρμητο σχέδιο θα μπορούσαν να φτάσουν στο ασυνείδητο.  Το κίνημα του εξπρεσσιονισμού τόνιζε την απεικόνιση του συναισθήματος και υπογράμμιζε τη διερεύνηση του εσωτερικού κόσμου του καλλιτέχνη.

Στη συνέχεια σύνδεσε την τέχνη με την ψυχοθεραπεία και αναφέρθηκε στον Freud και την οπτική σκέψη. Βιώνουμε τα όνειρα κυρίως με οπτική μορφή.  Ο Freud αντιλήφθηκε ότι η τέχνη είναι εγγύτερα στο ασυνείδητο, επειδή οι οπτικές αντιλήψεις μας προηγούνται της ικανότητάς μας για λεκτική έκφραση.  Οι εικόνες είναι μέρος των προγενέστερων εμπειριών μας και πολλές απο τις προλεκτικές σκέψεις μας είναι σε εικόνες.

Ο Jung επισημαίνει ότι "το να ζωγραφίζουμε αυτό που βρίσκεται μπροστά μας είναι διαφορετικό από το να ζωγραφίζουμε αυτό που βρίσκεται μέσα μας". Όταν μία κατάσταση, που μας απασχολεί, γίνει εικόνα μέσω του ονείρου ή μέσω της τέχνης, μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε καθαρότερα και βαθύτερα και να βιώνουμε τα συναισθήματα, που περιέχονται σε αυτή την κατάσταση.

Η Naumburg εισήγαγε πρώτη την τέχνη ως θεραπευτική μέθοδο το 1940, η οποία διαπίστωσε ότι η δημιουργία ενός εικαστικού προϊόντος παρέχει ένα χώρο έκφρασης εμπειριών και συναισθημάτων. 

Το art therapy/εικαστική θεραπεία είναι η σύνδεση δύο πεδίων, της τέχνης και της ψυχολογίας. Το έργο που δημιουργείται είναι τόπος συνάντησης , γέφυρα ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο, ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο, ένας χώρος μετάβασης. Η ζωγραφική επιτρέπει σε παιδιά και ενήλικες να δημιουργήσουν, να κατασκευάσουν μια εικόνα του κόσμου, όπως τον βιώνουν, και στη συνέχεια παρέχει τη δυνατότητα μετασχηματισμού και επανόρθωσης.  Βοηθά τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα.  Στην εικαστική θεραπεία το ενδιαφέρον προσανατολίζεται στη δημιουργικότητα και όχι στο αισθητικό αποτέλεσμα του έργου. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος.

Ακολούθησε μελέτη περιπτώσεων από ομάδες δημιουργικής ανάπτυξης μέσω ζωγραφικής (art as therapy) σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία.  Στόχος ήταν τα παιδιά μέσα από την ενασχόλησή τους με τη ζωγραφική να εκφραστούν ελεύθερα και να ανακαλύψουν την τέχνη, ενώ μάθαιναν να χρησιμοποιούν λειτουργικά τη δημιουργικότητα στην καθημερινή τους ζωή και στις σχέσεις τους με τους άλλους.  Τα παιδιά έμαθαν να επιλέγουν, να δημιουργούν, να δρουν, να αλλάζουν τις αποφάσεις τους, να πειραματίζονται.  Ουσιαστικά έμαθαν να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με βιωματική άσκηση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα παρευρισκόμενα μέλη.

Μοιραστείτε το...

Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πραγματική γνωριμία με τον εαυτό μας.  Φροντίδα για την ψυχή, αυτογνωσία, επίγνωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων, αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι.  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε την πραγματική συνείδηση του εαυτού μας.

Π.Π.Γερμανού 13,
153 41 Αγία Παρασκευή

Τηλ.: +30 210 6397284
Κιν.: +30 6943 470586
e-Mail: info@gnothisauton.gr

Facebook   Google+   LinkedIn

Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies

Copyright © 2024 GnothiSAuton.gr. Powered by PowerSite.