Greek English Deutsch
Αρχική

“Η Εικόνα του Κόσμου μου” στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

ΗΜ/ΝΙΑ: 14/5/2018 | Ενημερώσεις

Σοφία Κουκουρλή

Έκθεση Έργων Ζωγραφικής των Μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου

Η Έκθεση Έργων Ζωγραφικής των Μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου με τίτλο:  “Η Εικόνα του Κόσμου μου”, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ι.ΤΗ.Π. στις 12/5/2018.

Τα έργα των μαθητών ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Δημιουργικής Ανάπτυξης μέσω Ζωγραφικής (Art as Therapy), που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με την Εικαστική Θεραπεύτρια Σοφία Κουκουρλή.

Η τέχνη είναι για τα παιδιά, ο δικός τους τρόπος να πουν «ευχαριστώ», «σ’ αγαπώ» ή «μου λείπεις». Η ζωγραφική ως γλώσσα επικοινωνίας, τους επιτρέπει να εκφράζονται ελεύθερα και στην αποκωδικοποίησή της μας βοηθά το Art as Therapy.

Παρακολουθήσαμε μια έκθεση ζωγραφικής με έργα τα οποία οι μαθητές δημιούργησαν με τα χέρια και την καρδιά τους.  

Ζωγράφιζαν βουτώντας τα χέρια και τα πινέλα τους στα χρώματα, έβαζαν την υπογραφή τους σε μια άκρη του χαρτιού, έδιναν τίτλο στο έργο τους και χαιρόντουσαν να μοιράζονται την εμπειρία τους.

Η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών μέσω της ενασχόλησης με τη ζωγραφική τα ώθησε να ανακαλύψουν τη μαγεία της τέχνης.  Το Art As Therapy πρόσφερε τόπο και τρόπο έκφρασης μέσω της δημιουργικότητας.  Οι μαθητές έμαθαν  να επιλέγουν, να δημιουργούν, να δρουν, να αλλάζουν τις αποφάσεις τους, να πειραματίζονται. 

Τις στιγμές που δημιουργούσαν, μεταμόρφωναν τον κόσμο γύρω τους. Μια ζωγραφιά αποτελούσε το έναυσμα μιας συνομιλίας. Ακόμη και όταν σχεδίαζαν μια μουντζούρα ή άφηναν ένα χρωματιστό δαχτυλικό αποτύπωμα στο χαρτί, το έργο τους είχε συναισθηματική αξία, καθώς επέτρεπε την έκφραση χαράς, θυμού, θλίψης.

Με αυθορμητισμό και δύναμη μπροστά σε κάθε νέα πρόκληση εργασίας τα παιδιά ανακάλυπταν τον κόσμο τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτούσαν "πρόσβαση στο συναισθηματισμό και την εσωτερική συμπεριφορά τους", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Φρανσουάζ Ντολτό*. Κάθε παιδί αποτύπωνε στο χαρτί τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις του όπως τα βίωνε το ίδιο, στο δικό του εσωτερικό, ευαίσθητο κόσμο.

Προτείνοντάς τους να ζωγραφίσουν για παράδειγμα "μια φανταστική οικογένεια", τα παιδιά ωθούνταν να προβάλλουν στο χαρτί, εμπειρίες που βίωσαν μέσα στην οικογένειά τους, πραγματικές ή φανταστικές.

Οι ζωγραφιές των παιδιών είναι μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών για τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις δυσκολίες τους.  Τα έργα που δημιουργήθηκαν από τα παιδικά τους χέρια, μας ταξίδεψαν σ΄έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, φαντασία και ομορφιά που έβγαινε απ΄την καρδιά τους!

 

* Η Φρανσουάζ Ντολτό (γαλFrançoise Dolto, 1908-1988) ήταν Γαλλίδα παιδίατρος και ψυχαναλύτρια. Θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της γαλλικής ψυχανάλυσης με ιδιαίτερη συνεισφορά στον τομέα της παιδικής ψυχανάλυσης

Μοιραστείτε το...

Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πραγματική γνωριμία με τον εαυτό μας.  Φροντίδα για την ψυχή, αυτογνωσία, επίγνωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων, αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι.  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε την πραγματική συνείδηση του εαυτού μας.

Π.Π.Γερμανού 13,
153 41 Αγία Παρασκευή

Τηλ.: +30 210 6397284
Κιν.: +30 6943 470586
e-Mail: info@gnothisauton.gr

Facebook   Google+   LinkedIn

Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies

Copyright © 2024 GnothiSAuton.gr. Powered by PowerSite.