Greek English Deutsch
Αρχική

Ζωγραφίζοντας την Ευτυχία

ΗΜ/ΝΙΑ: 17/7/2021 | Άρθρα

Σοφία Κουκουρλή, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Ομάδες Art as Therapy Mαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Η Εικόνα του Κόσμου μου ΙΙΙ

Ποια είναι τα πράγματα αυτά, που θα εξελίξουν το παιδί σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα;

«Ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης, για μία ευτυχισμένη ενήλικη ζωή, δεν είναι τα προσόντα των παιδιών, αλλά η συναισθηματική υγεία τους», (Clark et al., 2016).

Με όραμα την Παιδική Ευημερία, δημιουργήθηκε το 2017 το Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάπτυξης μέσω Ζωγραφικής (Art as Therapy), «Η Εικόνα του Κόσμου μου», για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βραβεύτηκε από τα Education Leaders Awards 2020 και συνεχίζει, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών.

Στόχος του προγράμματος η καλλιέργεια και δημιουργική αξιοποίηση των λεπτών και εύπλαστων δεξιοτήτων (soft skills) των μαθητών, όπως: δημιουργική σκέψη και γνωστική ευελιξία, ενσυναίσθηση, ψυχική ενδυνάμωση, αποτελεσματική επικοινωνία, συνεργατικότητα, επίλυση προβλημάτων, προσαρμοστικότητα, οργάνωση και διαχείριση χρόνου.

Όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν από μνήμης δημιουργούν μορφές, που είναι μεταμφιεσμένα παράγωγα των σχέσεών τους με τους σημαντικούς άλλους της ζωής τους.  Εκδηλώνουν κάτι πραγματικό από τον εσωτερικό τους κόσμο και του δίνουν μορφή νέας αλήθειας (Freud, 1911), της αλήθειας τους.

Η ιδέα αυτή της νέας αλήθειας ουσιαστικά εισάγει την υπόθεση, ότι με την εικαστική μορφοποίηση, πραγματοποιείται όχι μόνο η έκφραση ενός ψυχικού περιεχομένου, αλλά και ο μετασχηματισμός του (Αλούπης Π. et al. 2016).  Το πλάσιμο των νέων εικαστικών μορφών επενδύεται συναισθηματικά, γεγονός που μας κάνει να υποθέτουμε ότι η εξωτερίκευση αυτή είναι σημαντική, επειδή τους επιτρέπει να δουν κάτι.

Το πρόγραμμα λειτουργεί με θεματικούς κύκλους και συγκεκριμένες ενοτήτες. Σε μια από τις ενότητες του προγράμματος «Η Εικόνα του Κόσμου μου ΙΙΙ»  οι μαθητές ζωγράφισαν την «Ευτυχία».   Βλέποντας την ευτυχία μέσα από τα μάτια των παιδιών συμπεραίνουμε ότι είναι τα απλά πράγματα, που κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα:

  • Οι σχέσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα: τα παιδιά επενδύουν στις ανθρώπινες σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σημαντικότερο συστατικό της ευτυχίας είναι οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Τα ζωάκια τους: η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι ευεργετική για πολλούς λόγους και μοιάζει να το αντιλαμβάνονται και να επενδύουν στις σχέσεις μαζί τους.
  • Το ηλεκτρονικό τους παιχνίδι και η νίκη σ΄αυτό: τα παιδιά το βάζουν σε υψηλή θέση, για την ευτυχία τους.
  • Η καλή εικόνα του εαυτού τους: αποτελεί σημαντικό παράγοντα της προσωπικότητάς τους, καθώς μια θετική εικόνα εαυτού συνάδει με μια υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.  Το παιδί είναι αισιόδοξο και πιστεύει στην επιτυχία του, καθώς είναι γνώστης των προτερημάτων και των μειονεκτημάτων του.
  • Άλλοι παράγοντες: οι βαθμοί, τα ταξίδια, τα γενέθλια, τα παγωτά, η μουσική, τα δώρα.  Η ευτυχία των παιδιών δεν κρύβεται στα ακριβά δώρα.  Τα δώρα ήταν στις τελευταίες επιλογές για την ευτυχία τους.

 

Tα παιδιά γνωρίζουν, ότι μπορούν να γίνουν ευτυχισμένα με τα πιο απλά πράγματα!

 

Βιβλιογραφικές Πηγές:

  1. Clark,  A.,  Flèche,  S.,  Layard,  R.,  Powdthavee,  N.,  &  Ward,  G.  (2016),  Origins  of  Happiness:  Evidence  and  policy  implications.  διαθέσιμο στο https://voxeu.org/article/origins-happiness
  2. Freud S.(1911), Formulations on the two principles of mental functioning
  3. Rubin J., (1997), Θεραπεύοντας Παιδιά μέσα από την Τέχνη: Κατανοώντας τα παιδιά και βοηθώντας τα να μεγαλώσουν μέσα από τη ζωγραφική, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
  4. Malchiodi C., (2009), Κατανοώντας τη Ζωγραφική των Παιδιών, 5η έκδοση, Εκδόσεις  Ελληνικά Γράμματα
  5. Malchiodi C., (2009), Εικαστική Θεραπεία - Ένας πρακτικός οδηγός, Ελληνικά Γράμματα
  6. Αλούπης Π., Άσερ Α.,  Δημόπουλος Β., Ζερβής Χ., Ιωαννίδης Χ., Μανωλόπουλος Σ., Σαββόπουλος Σ., Σκουλίκα Α., Τζαβάρας Ν. (2016), Όψεις του αντικειμένου στην ψυχανάλυση

Οι εικόνες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους.

Μοιραστείτε το...

Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πραγματική γνωριμία με τον εαυτό μας.  Φροντίδα για την ψυχή, αυτογνωσία, επίγνωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων, αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι.  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε την πραγματική συνείδηση του εαυτού μας.

Π.Π.Γερμανού 13,
153 41 Αγία Παρασκευή

Τηλ.: +30 210 6397284
Κιν.: +30 6943 470586
e-Mail: info@gnothisauton.gr

Facebook   Google+   LinkedIn

Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies

Copyright © 2024 GnothiSAuton.gr. Powered by PowerSite.