Greek English Deutsch
Αρχική

Μορφές του Κενού στην Εικαστική Θεραπεία

ΗΜ/ΝΙΑ: 19/2/2024 | Άρθρα

Σοφία Κουκουρλή - Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Είναι Κενό το Κενό;

Όπως «δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, επιθυμία δίχως έλλειψη, υποκείμενο χωρίς τον άλλο, έτσι δεν υπάρχει και ψυχική ζωή χωρίς κενό.» Αλούπης Π.

Ποιο είναι όμως το κριτήριο αναγνώρισης του κενού; Σε σχέση με ποιο «πλήρες» ανιχνεύεται και αξιολογείται;  Έχει χρώμα και σχήμα;

Τόσο ο Αριστοτέλης  όσο και ο Καρτέσιος, αρνήθηκαν την ύπαρξη ενός κυριολεκτικά άδειου χώρου, γιατί το κενό, εμπεριέχει την ύπαρξη, την κίνηση και την αλλαγή.   Η σύγχρονη Φυσική υποστηρίζει, ότι μέσω της παρουσίας των μποζονίων του Χίγκς, το κενό, μόνο κενό δεν είναι.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του κενού στην ψυχοθεραπεία είναι η πολυμορφικότητά του.  Ως κενό θα μπορούσε να περιγραφεί η αίσθηση, ότι κάτι λείπει από μέσα μας, κάτι που μας ενοχλεί, ή ως ο φόβος ότι αυτό θα μας κατακλύσει. 

Άλλες φορές ως η απουσία, ο κενός χώρος, που άφησε κάποιος, που προϋπήρχε εκεί.  Σαν ένα σημείο αμνησίας, στο πλαίσιο αυτού που έλλειψε.  Αυτό που ψυχικά έπρεπε να είναι εκεί, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι. 

Η εικαστική θεραπεία μας εισάγει σ΄ έναν χώρο, όπου το κενό ως ίχνος, γίνεται ο δείκτης απώλειας, έλλειψης ή ανολοκλήρωτης ψυχικής οργάνωσης.  Η δημιουργική διαδικασία περιβάλλει το κενό, το συνορεύει, προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ αγωνίας και ελευθερίας.

Το εικαστικό έργο, ως δημιουργία, αποτελεί έκφραση και επιτρέπει τη σύνδεση του θεραπευόμενου με τον εαυτό του, παρουσιάζοντας την εικόνα του ψυχικού του τοπίου.  Το κενό, μέσω της εικόνας, αποκτά σχήμα, μορφή, καθορίζεται.

Σκοπός της εικαστικής θεραπείας είναι να παρουσιάσει εκ νέου τον εσωτερικό κόσμο και το ασυνείδητο του ατόμου, ώστε να αναπτύξει μια αίσθηση του εαυτού και να τον ενδυναμώσει.

 

Βιβλιογραφικές Πηγές

1. Το Κενό, Το Αρχαϊκό, Το Ψυχικό Τραύμα – Ψυχαναλυτικές Συναντήσεις με τον Οριακό Ασθενή, 2014, συλλογική έκδοση υπό την επιμέλεια του Γρηγόρη Βασλαματζή  (Βασλαματζής Γ., Ζερβής Χ., Ιωάννοβιτς Ε., Καλλιτεράκη Ε., Καραμανωλάκη Χ., Κοκκώση Μ., Κωνσταντινίδου Β., Μανιαδάκης Γ.,Παπακωνσταντίνου Κ., Χατζησταυράκης Γ.), Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου

2. Όψεις του αντικειμένου στην ψυχανάλυση, 2016, Αλούπης Π., Άσερ Α., Δημόπουλος Β., Ζέρβης Χ., Ιωαννίδης Χ., Μανωλόπουλος Σ., Σαββόπουλος Σ., Σκουλίκα Α., Τζαβάρας Ν.,  Μονογραφίες 5, Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία-Νήσος

3. «Bλέπω τα δάκρυά σου» θλίβομαι, μπορώ να ζήσω , 2016, Μπακιρτζόγλου Σάββας, Επέκεινα Ψυχαναλυτική Πράξη

4. Integrative Art Therapy and Depression, 2015, Skov Vibeke,  Jessica Kingsley Publishers

5. Το τραυματικό – Επανάληψη και διεργασία, 2008, Ποταμιάνου Άννα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

6. Ιδανικοί Αυτόχειρες, Έλληνες λογοτέχνες που αυτοκτόνησαν, 2010, Χαρτοκόλλης Πέτρος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

7. Oι καταθλίψεις, Μπακιρτζόγλου Σάββας , Επέκεινα Ψυχαναλυτική Πράξη

 

Οι εικόνες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους.

Μοιραστείτε το...

Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πραγματική γνωριμία με τον εαυτό μας.  Φροντίδα για την ψυχή, αυτογνωσία, επίγνωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων, αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι.  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε την πραγματική συνείδηση του εαυτού μας.

Π.Π.Γερμανού 13,
153 41 Αγία Παρασκευή

Τηλ.: +30 210 6397284
Κιν.: +30 6943 470586
e-Mail: info@gnothisauton.gr

Facebook   Instagram   LinkedIn

Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies

Copyright © 2024 GnothiSAuton.gr. Powered by PowerSite.