Greek English Deutsch
Αρχική

Διερεύνηση, Επεξεργασία και Αντιμετώπιση Άγχους

ΗΜ/ΝΙΑ: 9/1/2017 | Άρθρα

Σοφία Κουκουρλή, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Ομάδα βραχείας εικαστικής θεραπείας

Το άγχος αποτελεί μια συναισθηματική κατάσταση, γνώριμη σε όλους τους ανθρώπους.  Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας και οι γρήγοροι ρυθμοί εντείνουν το άγχος, που συνήθως εκφράζεται με ανησυχία, νευρικότητα, θυμό ή και σωματικό πόνο.  Συνδέουμε έτσι το άγχος με μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση.  Βεβαίως τη λειτουργική πλευρά του άγχους, που μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, σχεδόν δεν την αναγνωρίζουμε.

Αναλύοντας το δυσλειτουργικό άγχος παρατηρούμε ότι, εμπεριέχει αισθήματα τάσης φόβου, για αυτό θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε αρχικά στο φόβο.  Ο φόβος είναι αποτέλεσμα πραγματικής κατάστασης κινδύνου ή απειλής, που προκαλεί ψυχικές και σωματικές εκδηλώσεις (ταχυκαρδία, επιτάχυνση αναπνοής, ιδρώτα, τρόμο μυών, γαστρεντερική δυσφορία κ.α.). Οι σωματικές αυτές μεταβολές σκοπό έχουν την προετοιμασία του ατόμου, για πάλη ή φυγή.  Το άγχος, σε αντιπαράθεση με το φόβο, προκαλείται, σε μεγάλο βαθμό, από άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη αιτιολογία και εκδηλώνεται με αντίστοιχες σωματικές μεταβολές.

Η εικαστική θεραπεία, για διευρεύνηση, επεξεργασία και αντιμετώπιση του άγχους (διαχείριση άγχους) βοήθησε τους συμμετέχοντες στην ομάδα που παρουσιάζεται, να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις «έξω» από το σώμα τους, αποτυπώνοντάς τα σε ένα χαρτί, δίνοντάς τους σχήμα και χρώμα. Κατάφεραν να πάρουν απόσταση από τα έργα τους και να τα δουν από άλλη οπτική. Αυτό τους βοήθησε να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και τους οδήγησε στην κατανόηση και την αποδοχή.

Η δημιουργική πράξη έδωσε στα μέλη της ομάδας τη δύναμη να απελευθερώσουν και να εκτονώσουν την ένταση εποικοδομητικά. Η εικόνα βοήθησε τα άτομα με άγχος να μοιραστούν πιο εύκολα τα συναισθήματα, που απορρέουν από αυτή.  Τη στιγμή, που δημιουργούσαν, επικεντρώνονταν στη δημιουργική διαδικασία.  Η τέχνη επέτρεψε να συνδεθούν με το έργο τους, να προσδιορίσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, να επεξεργαστούν τρόπους αντιμετώπισης και να φύγουν από τη θεραπεία με την απτή υπενθύμιση όλων αυτών, το εικαστικό έργο.

Η θεραπεία ξεκίνησε με την εικαστική αποτύπωση του άγχους, ώστε να γίνει από αόρατο, ορατό. Η εξερεύνηση της φύσης του άγχους ήδη από τις πρώτες συνεδρίες βοήθησε τα μέλη να εντοπίσουν αιτίες της έντασης και της ανησυχία τους. Διερευνήθηκαν τα σωματικά συμπτώματα, οι προσωπικοί μηχανισμοί αντιμετώπισής τους, καθώς και η έκφραση των συναισθημάτων άγχους. 

Οι θεματικές ενότητες που ακολούθησαν αφορούσαν στις πεποιθήσεις, τα ψυχοπιεστικά και τραυματικά γεγονότα, που προκάλεσαν το άγχος, τη σχέση με την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.  Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος συχνά υιοθετούν τις απαιτήσεις των άλλων για αυτούς, ως δικές τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συναισθήματα θυμού, στεναχώριας και ενοχής.   

Η εικαστική θεραπεία βοήθησε τους συμμετέχοντες στην ομάδα να δουν την εξέλιξή τους απτά, μέσα από τα έργα τους και να αναγνωρίσουν την προσπάθεια και την πορεία που έκαναν. Διερεύνησαν τον εσώτερο εαυτό τους, το θυμό και τις αρνητικές σκέψεις, σε σχέση με το άγχος.  Ανακάλυψαν τρόπους επεξεργασίας του άγχους, επέτρεψαν στον εαυτό τους χωρίς ενοχές, βίωσαν τη δύναμη της άρνησης, των ορίων και της διαπραγμάτευσης. Μέσα από τα ομαδικά έργα τα μέλη επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν και επέτρεψαν παρεμβάσεις.  

 

Βιβλιογραφικές Πηγές:

  1. Μάνος Νίκος, 1997, Βασικά Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής, Εκδόσεις University Studio Press
  2. Yalom Irvin, 2006, Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας,  Εκδόσεις  Άγρα
  3. Chambala E. Amanda, 2008, Anxiety and Art Therapy:  Treatment in the Public Eye,  Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 25(4) pp. 187-189
  4. Curl Krista, (2008), Assessing Stress Reduction as a Function of Artistic Creation and Cognitive Focus, Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 25(4), pp. 164-169
  5. Grossman G. Frances, (1981), Creativity as a Means of Coping with Anxiety, The Arts in Psychotherapy. Vol. 8 pp. 185-192, Ankho International Inc., Printed in the U.S.A.

 Οι εικόνες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους.

Μοιραστείτε το...

Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πραγματική γνωριμία με τον εαυτό μας.  Φροντίδα για την ψυχή, αυτογνωσία, επίγνωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων, αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι.  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε την πραγματική συνείδηση του εαυτού μας.

Π.Π.Γερμανού 13,
153 41 Αγία Παρασκευή

Τηλ.: +30 210 6397284
Κιν.: +30 6943 470586
e-Mail: info@gnothisauton.gr

Facebook   Google+   LinkedIn

Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies

Copyright © 2024 GnothiSAuton.gr. Powered by PowerSite.