Greek English Deutsch
Αρχική

Εικαστική θεραπεία: ας ζωγραφίσουμε την απώλεια και το πένθος

ΗΜ/ΝΙΑ: 29/4/2024 | Άρθρα

Σοφία Κουκουρλή - Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Η τέχνη ως μέσο διερεύνησης και επεξεργασίας της απώλειας και του πένθους

Η περίοδος, που διανύουμε, πριν το Πάσχα, εγείρει συχνά στην ψυχοθεραπεία θέματα, που αφορούν στην απώλεια και το πένθος.

Η απώλεια συνδέεται με τον αποχωρισμό.  Γεγονότα που σχετίζονται με απώλειες, όπως απώλεια αγαπημένου ανθρώπου, απώλεια εργασίας ή προσωπικής σχέσης, μπορεί να αποδειχθούν επιβαρυντικά, για την ψυχική υγεία του ατόμου.

Η ζωή είναι γεμάτη από αποχωρισμούς και πένθη.  Όταν η απώλεια αναγνωρίζεται σημαίνει ότι, το άτομο που πενθεί, αναγνωρίζει την απουσία.  Σε αυτό το σημείο συμφιλιώνεται η απουσία με τη χαμένη παρουσία και αρχίζει η διεργασία του πένθους. 

Η εικαστική ψυχοθεραπεία, μέσω της δημιουργικής διαδικασίας, βοηθά βαθιά το άτομο, στην εσωτερική πάλη που βιώνει. Η επαφή με τα υλικά, τα χρώματα και τις εικόνες, χαλαρώνουν τον θεραπευόμενο και τον οδηγούν στη δημιουργία έργου αυθόρμητης ζωγραφικής, που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα, που τον κατακλύζουν τη δεδομένη στιγμή.  Είναι μια καταπραϋντική θεραπευτική διαδικασία, που δίνει διεξόδους και τρόπους αντιμετώπισης στην απώλεια και το πένθος.

Μοιραστείτε το...

Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πραγματική γνωριμία με τον εαυτό μας.  Φροντίδα για την ψυχή, αυτογνωσία, επίγνωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων, αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι.  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε την πραγματική συνείδηση του εαυτού μας.

Π.Π.Γερμανού 13,
153 41 Αγία Παρασκευή

Τηλ.: +30 210 6397284
Κιν.: +30 6943 470586
e-Mail: info@gnothisauton.gr

Facebook   Instagram   LinkedIn

Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies

Copyright © 2024 GnothiSAuton.gr. Powered by PowerSite.